fbpx

Michelin sterren 2022: Nederland

België telt 141 sterrenrestaurants, Nederland telt 117 Michelin sterren.

De Botanische Gastronomie staat op de kaart, twee restaurants met een groene ster ontvingen vandaag twee sterren namelijk Restaurant Flore & De Nieuwe Winkel. Restaurant Tribeca werd helaas nog niet verwelkomt met een derde ster en Young chef 2021, Alex Haupt van restaurant 101 Gowrie is nog een verborgen diamant.

Download de TIPPR-app?



Michelin sterren uitreiking 2022

Botanische Gastronomie staat op de kaart

Emile van der Staak – De Nieuwe Winkel **

3 Sterren behouden

In de wereld zijn er 137 restaurant met 3 sterren. In Nederland behouden we twee restaurants met drie sterren:

Nieuwe – 2 Sterren

Nieuwe – 1 ster

Nieuwe – 3 Groene sterren

Naast deze drie nieuwe Groene sterren wisten de volgende restaurants hun duurzame weg in de culinaire gastronomie voort te zetten:

Sommelier award 2022

*Malou Hagenaars, restaurant Alma uit Oisterwijk

Young chef Award 2022

Yoran Jacobi, De Juwelier Amsterdam

Uitreiking van de Michelin Sterren van Nederland terugkijken:

Vervallen sterren:

  • Bord’Eau, Amsterdam (veranderd naar restaurant Flore met **)
  • Vermeer, Amsterdam
  • Soigné, Bussum
  • Basiliek, Harderwijk
  • Posthoorn, Monnickendam
  • De Loohoeve, Schoonloo
  • Valuas, Venlo
  • OONIVOO, Uden

Michelin beoordeling op basis van 5 punten

Inspecteurs gaan onaangekondigd langs de restaurants. Ze willen worden behandeld net als elke gast die langs komt. Er zijn in Europa ongeveer 90 inspecteurs actief. Als je eenmaal een ster hebt word je vaker bezocht door verschillende inspecteur. De beoordeling wordt gedaan aan de hand van 5 punten:
  1. Kwaliteit van de producten 
  2. Beheersing van de technieken 
  3. Persoonlijkheid van de keuken 
  4. De consistentie van het restaurant 
  5. Prijs-kwaliteitverhouding 
Wat is betekenen de Michelinsterren en wat is het verschil tussen 1,2 of zelfs 3 sterren?

1 Michelinster: De keuken is van hoge kwaliteit en is zeker een stop waard.

2 Michelinsterren: De keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard. 

3 Michelinsterren: De keuken is van uitzonderlijke kwaliteit en is een speciale reis op zich. 


Bron: Michelin

Historie Michelin

Michelin begon in 1900 met het kosteloos uitgeven van gidsen voor chauffeurs. Rond 1926 werd de eerste gids uitgeven met voor iedereen die onderweg was. Michelinsterren zijn voornamelijk van toepassing op de kwaliteit van het eten, de wijnen en een correcte bediening.

Met de gids kon de reis alleen maar plezieriger worden en de mobiliteit bevorderd worden waardoor de banden sneller gingen slijten. Met drie sterren was het de moeite waard om 30 kilometer om te rijden voor dit restaurant.

Om in aanmerking te komen voor Michelin sterren begint het door de aandacht te trekken van een inspecteur van een Michelin. Ze komen meestal langs als je een naam hebt opgebouwd in de markt die aansluit bij de Michelin. De Inspecteur kijkt dan naar de media aandacht die het restaurant heeft opgebouwd van o.a. bloggers en recensenten.

Uitreiking van de Michelin Sterren van België & Luxemburg terugkijken:

Inspiratie credits: Michelin Gids BNL

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

no waste missie

35% van de voedselverspilling vindt plaats in de horecaketen Elk jaar gaat 1,6 miljard ton voedsel (1,3 miljard ton, $1 biljoen of 1/3 van de...

TIPPR no waste plein – BBB 2022

Van 10 tot 12 oktober vindt de BBB Maastricht plaats en bouwt TIPPR een no wast plein van 110 vierkante meter. Tijdens de BBB...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.