fbpx

Hoe ga je voedselverspilling tegen?

Groeiend bewustzijn rondom voedselverspilling is een ding maar voor veel horecabedrijven is het lastig om verspilling in kaart te brengen.

Veel horecazaken hebben geen inzicht in hoeveel voedsel er wordt weggegooid en weten dus nog niet wat het oplevert om verspilling tegen te gaan of in ieder geval terug te dringen.

Download de TIPPR-app?



De kosten van verspild voedsel gaan verder dan alleen de inkoopkosten. Ook moet er gekeken worden naar de uren die besteed zijn om het voedsel te bereiden en te bewaren in de koelkast. Daarnaast wordt afval ook altijd weer opgehaald en je betaalt natuurlijk per kilo geleverd afval.

TIPPS om verspilling tegen te gaan:
  • Maak week specials.
    Heb je overschotten van het weekend die nog prima door kunnen op maandag? Maak er een special van. Promoot dit ook op jouw social mediakanalen. Maak het aantrekkelijk en zo kan jij voedsel wat je eerst weg wilde gooien alsnog gebruiken.
  • Kijk naar je menu
    Zorg ervoor dat de ingrediënten in meerdere gerechten gebruikt kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld de ene helft van de avocado gebruiken in een salade en de andere helft in een sapje. Zo gooi de andere helft niet weg maar maak je er gebruik van!

Ook kan je een kleiner aanbod op het menu aanbieden. Op die manier kan je doelgerichter inkopen en kan je een strakker inkoopbeleid voeren. Er wordt minder weggegooid omdat je vaker dezelfde producten kan gebruiken.

  • Too Good To Go.
    Too Good To Go biedt consumenten de mogelijkheid om tegen lagere prijs maaltijden op te halen die anders in de prullenbak zouden belanden. Juist nu in tijden van Take Away en To Go is het handig om aan het eind van de dag deze maaltijden te verkopen.

Je kan dit ook zelf realiseren door kortingen te geven op bepaalde maaltijden die echt verkocht moeten worden. Door hier gebruik van te maken, blijven deze maaltijden niet over, maar krijg je er toch nog geld voor.

  • Gooi je afval niet weg
    Afval van voedselresten, koffiedik en plastic kunnen hergebruikt worden. Deze grondstoffen zijn de basis voor nieuwe producten. Gooi het daarom niet weg maar geef ze aan een bedrijf zoals de Clique. Zij maken er nieuwe producten van.
  • Gebruik technologie
    Maak gebruik van tools om jouw voedselverspilling in kaart te brengen. Je kan bijvoorbeeld een monitor installeren met een camera die bijhoudt welke producten worden weggegooid.

Orbisk maakt het mogelijk om te berekenen hoeveel voedsel jij verspilt en hoeveel het kost. Via de online rapportage maak jij jouw voedselverspilling inzichtelijk.

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

Healthy Coke – mineraalwater met balsamicoazijn

Wat als je een cola zou kunnen serveren zonder de bijbehorende suikers (65 gram)? Verras je gasten met een "gezonde cola", nu al hot op...

no waste tips – Alex Haupt, 101 Gowrie,

no waste tips van Alex Haupt van Restaurant 101 Gowrie (MICHELIN Young Chef Award 2021). Aldus Alex: "If something is edible, someone should eat...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.