fbpx

Flexitarians, vegetariers of veganisten?

Lees alles over Flexitarians, Vegetariërs of Veganisten:

In de week zonder vlees is iedereen bezig met de vraag of we straks nog wel vlees eten! Uiteraard is iedereen vrij hierin zijn keuze te maken. Uit de tippr-data zien we dat er steeds meer restaurants kijken naar de optie flexitarian, een aanbod voor iedereen. De vraag naar vegan gerechten wordt steeds groter. Dan kun je daar handig op inspelen door bijvoorbeeld een veganistische snack of veganistisch gerecht op de menukaart te plaatsen. Niemand vind het erg om een onsje minder vlees te eten maar als je kiest, denk dan eens na over de kwaliteit en de rol van duurzaamheid. Sta een stil bij de quote van Laser 3.14: We Eat, We Dine – Now We Should Mind.


Vegan is het nieuwe vegetarisch. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen naast de trend van steeds minder vlees eten nu ook steeds vaker op dierloze producten overstappen. Natuurlijk speelt de horeca daarop in en wordt het voor de vegans steeds toegankelijker om hun levensstijl aan te passen. Er zijn steeds meer junk food bars te vinden die volledig veganistische gerechten serveren. Dit gaat van vegan burgers tot vegan kazen and so on.

Vegetariërs vs Veganisten

Over het algemeen is het verschil tussen vegetariërs en veganisten wel duidelijk.Vegetariërs eten geen vlees en vis en veganisten eten geen vlees-, vis- en zuivelproducten. Naast het eten dragen veganisten ook geen dierlijke producten zoals leer, gebruiken geen make-up dat op dieren getest is. Wil je graag een zaak beginnen of heb je er al een die gericht is op veganisten, let hier dan ook op bij het interieur

Wat houdt veganistisch precies in en waarom worden zij dit? Een kijkje in het brein van een vegan. Veganisten (vegans) maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

Het zijn de kleine dingen die het hem doen, maar iets als leren stoelen of banken kun je in een zaak gericht op veganisten beter vervangen voor iets anders. Daarnaast is leer ook lastig te poetsen, so we’ve got a win-win situation over here.


Vegan trend of nieuwe werkelijkheid

De vraag naar veganistische gerechten en restaurants wordt steeds groter. Alle soorten gerechten worden nu vegan-proof gemaakt, zelfs taart en cupcakes! Het is belangrijk dat je de trends in een veranderende markt als dit goed in de gaten blijft houden. Groeit het aantal veganisten? Dan kun je daar handig op inspelen door bijvoorbeeld een veganistische snack of veganistisch gerecht op de menukaart te plaatsen.

Men denkt vaak dat je zonder vlees en vis niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, maar niks is minder waar. Een gevarieerde plantaardige voeding biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Steeds meer onderzoek wijst uit dat je door (meer) plantaardig te eten het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas verkleint. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om minder dierlijke producten te eten. Ook onder topsporters worden plantaardige diëten steeds populairder. Zo is de sterkste man van Duitsland, Patrick Baboumian, veganist. Vegan gerechten klinken nog steeds voor veel mensen saai en beperkt, maar verdiep je eens in die wereld en je komt erachter dat er veel te beleven valt!

CO2 uitstoot

De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2 en vormt daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. De Verenigde Naties stellen daarnaast dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van andere milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Met een plantaardig eetpatroon kiezen gasten bewust voor een duurzaam alternatief en een schonere, leefbare planeet.

Vegetarische sandwich

Deze speciale vegetarische sandwich met geroosterde rode biet, courgette, avocado én een zwarte aïoli van Lisimo. Deze zwarte aïoli is een 100% natuurlijk, zachtzoet smeersel door het gebruik van gefermenteerde knoflook, die niet alleen door de kleur zorgt voor sensatie. De gefermenteerde knoflook geeft de aïoli de mooie diepzwarte kleur en zacht zoete smaak. Perfect in combinatie met versgebakken brood of in combinatie met verschillende soorten groenten. Deze vegetarische sandwich is o.a. te vinden bij alle 14 filialen van Anne & Max en de zwarte aïoli is verkrijgen via Lisimo

Foto – & textcredit: Lisimo en Anne & Max

 druk in de tippr.app op het filter pictogram linksboven en toets in het zoekveld Vegan in en druk op opslaan. De artikels over vegan verschijnen in je scherm.

In de Tippr app o.a.:


Laatste artikelen

Het wordt weer winterterras-tijd

Dit artikel verder lezen in de app? Open in de app De regels voor een winterterras...

V2C Dutch Dry Orange Gin 50cl – 41,5% – Cocktail

Dit artikel verder lezen in de app? Open in de app Het verhaal van V2C Gin...
Advertisment

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Instagram
LinkedIn
Share
×

Hallo!

Neem hieronder contact met ons op via Whatsapp chat of stuur een email naar info@tippr.nl

× Whatsapp ons gerust!