fbpx

Een kaasplankje bij de borrel of als nagerecht na een heerlijk diner!

De kaasplank als nagerecht is erg populair, zeker met de kerstdagen. Maar bij de borrel doet de kaasplank het ook goed. Welke kazen kies je? Voeg je dit toe aan je dinerbox of juist bij je borrelbox om te bezorgen?

Download de TIPPR-app?



Bij een kaasplank begin je bij voorkeur met de mildste kaas en eindig je met de pittigste. Leg de kazen daarom op volgorde – met de klok mee – op de kaasplank. Je kan bijvoorbeeld een notitie toevoegen in je bezorgbox in welke volgorde de kazen moeten liggen. Dan hebben je gasten thuis een hulpmiddel hoe ze de kazen moeten neerleggen.

Thuis kunnen jou gasten de kaasplank opmaken hoe zij dat zelf willen, dit geldt ook voor jou zaak. Houd echter wel rekening met de volgende basisregels:

  • Een ongeschreven regel maar wel klassieker op de plank. Serveer een oneven aantal kazen: 3, 5 of 7.
  • Varieer in verschillende kaassoorten, bij Zijerveld is de keuze reuze.
  • Haal de kaas minimaal een uur van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Let wel op dat ze niet in de zon of in de buurt van een warmtebron liggen.
  • Snijd een klein gedeelte van de kaas alvast voor.
  • Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen zoals plakjes, blokjes en puntjes.
  • Voeg lekkere garnituren toe. Denk aan (seizoens)fruit, olijven, diverse noten, gedroogde worst, crackers of dadelbrood. Het zoet is er eigenlijk alleen maar om de smaak te ‘neutraliseren’, voordat de volgende kaas wordt geproefd.
  • Serveer het kaasplankje op een mooie serveerplank.
  • Last but not least: leg bij elke kaas een apart kaasmes om kruisbesmetting te voorkomen en je smaken puur te houden.

Natuurlijk kun je ook een thematische kaasplank maken. Wat dacht je van een mooie kerst kaasplank?

Het is misschien geen voor de hand liggende keuze, maar de beste drank bij een kaasplateau is een kop warme thee ter bevordering van de spijsvertering. Het meest onverstandig zijn sterk koolzuurhoudende frisdranken: hierdoor kan de kaas gaan uitzetten in de maag met alle gevolgen van dien.

Het meest gebruikelijk is om kaas te combineren met wijn en bier. En niet zonder succes, want er zijn een aantal klassieke combinaties uit geboren!

Bij geitenkaas past bijvoorbeeld bij uitstek een droge witte wijn, maar ook verrassend goed een donker abdijbier. Pikante kazen als Noord-Hollandse kaas gaan perfect met een glaasje pinot noir. Boerenkazen gaan dan weer uitstekend samen met een syrah of mourvèdre. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kortom: zet het kaasplankje op de kaart bij de borrel en voeg bij je bezorging een lekker kaasplankje toe. Dit kan zowel in de borrelbox als de dinerbox voor een heerlijk dessert.

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

Tips om energiekosten te besparen in de horeca

De tempratuur is aan het dalen. Dit betekent dat energiekosten voor de horeca verder omhoog gaan, welke energieverbruikers zorgen voor meer kosten? En hoe...

Blog: Uitblinken in de horeca?

We hebben er allemaal weleens van gehoord, de 80/20 regel. Een simpele waarheid die overal in je restaurant terugkomt maar hoe kan je uitblinken...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.