fbpx

Champagne Millésime

[rev_slider alias=”horeca”]

 

Millésime, hoe ouder hoe beter:

Dit gaat met champagne niet altijd op tenzij er een jaartal opstaat, millésime. Een millésime is een aanduiding voor het oogstjaar en is Frans voor ‘jaartal. Op de meeste champagne flessen staat geen jaartal en dan is het advies ze binnen een jaar te drinken. Indien er Millésime op de fles staat is er ook een jaartal vermeld. Deze aanduiding betekend dat de champagne druiven van één oogstjaar komen. De champagne wordt dan gebruikt van de wijnen van de op het etiket vermelde jaargang. Indien er geen jaartal op de fles staat worden er wijnen gebruikt van verschillende jaargangen. Is het wijnjaar echter heel goed geweest, dan worden de wijnen van die oogst samen gevoeg tot een cuvée en aangeduid met Millésime. Een goede Millésime wordt gevormd door de weersomstandigheden van een bepaald jaar waardoor het karakter per jaar kan verschillen. Kenmerkend aan een Millésimé is dat deze meestal altijd brut zijn en voor de verkoop langer in de kelders bewaard worden, minimaal drie jaar en vaak nog langer tot zelfs 10 jaar.

Het is in ieder geval belangrijk dat je op de soort druif let. Echte champagne mag maar van drie soorten druiven gemaakt worden: de blauwe pinot meunier en pinot noir, en de witte chardonnay. Soms kom je op de fles de aanduiding blanc de noirs of blanc de blancs tegen. Dat wil zeggen dat wit gemaakt is van alleen blauwe druiven of wit gemaakt van alleen witte druiven.

De dosage a.k.a. de kleine hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan champagne, biedt evenwicht aan de natuurlijke zuren en benadrukt het fruit. Welke champagne is nu zoet en welke is super droog? Wij zetten het voor je op een rij.

  • Brut Zero – geen suiker toegevoegd
  • Extra Brut – 0-6 gram suiker
  • Brut – minder dan 12 gram suiker
  • Extra-Sec – 12-17 gram suiker
  • Sec – 17-32 gram suiker
  • Démi-sec – 32-50 gram
  • Doux – meer dan 50 gram suiker

FEIT 1: Bij de méthode traditionelle voegt men suiker en evt wat gist toe aan de (platte) basiswijn. Zo begint een tweede gisting in de fles, waarbij koolzuur ontstaat: belletjes. Met een chic woord: de mousse. Hoe kleiner de belletjes, hoe beter!

FEIT 2: Knallen kun je beter niet doen. Als hij knalt heb je te veel bubbels laten ontsnappen en vaak ook te veel champagne. Zonde! Ziet er wel leuk uit.

FEIT 3: Te warme champagne gaat spuiten. Zet de fles daarom in een grote koeler met ijs. Dat is beter dan de fles alvast op tafel te zetten. In een koeler met ijs is hij na een kwartier op temperatuur: 7°C.

 

 druk in de tippr.app op het filter pictogram linksboven en toets in het zoekveld CHAMPAGNE in en druk op opslaan. De artikels over Champagne verschijnen in je scherm.

 


 

Laatste artikelen

Het wordt weer winterterras-tijd

Dit artikel verder lezen in de app? Open in de app De regels voor een winterterras...

V2C Dutch Dry Orange Gin 50cl – 41,5% – Cocktail

Dit artikel verder lezen in de app? Open in de app Het verhaal van V2C Gin...
Advertisment

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Instagram
LinkedIn
Share
×

Hallo!

Neem hieronder contact met ons op via Whatsapp chat of stuur een email naar info@tippr.nl

× Whatsapp ons gerust!